Cuba bayangkan kite tengah makan tapi dia pula die tengah men0nggeng sambil meneran bila dah puas baru masuk bilik air lebih teruk dari anak dah tengok

Salam..mintak hide profil saya. Saya nak mintak pandangan, pendapat dan kata2 positif agak tidak masuk akal tapi inilah realitinya. Anak sulung saya berumur 3 tahun. Sepanjang tempoh 3 tahun ni, suami saya langsung tak pernah tolong bangun malam2. Contoh buatkan susu, tukarkan pampers. Puas dah cakap, gerak bangun, tapi tetap buat tak tahu. Bila pagi kadang2 saya sakit kepala terlambat bangun dan terlewat masak. Dia marah2 hempas2 pintu, hempas2 barang. Saya dengan dia dua2 bekerja dalam sektor yang sama. Kerja mencabar.

Dia selalu mengadu letih, tak larat. Tapi saya letih tak larat pun saya buat jugak mengenangkan anak. Saya tengah prengnatkan anak kedua dan sekarang usia kandungan saya 4 bulan. Serius saya cakap dari anak pertama lagi kalau mengidam nak makan apa2 saya akan usaha sndiri. Sebab saya tahu kalau saya mintak suami akan kata macam2. Mengada la, marah la, susah nak dapat la, merungut macam2. Sungguh saya sedih tapii saya kuatkan hati.

tak ape saya cari sendiri. Tak pun bagi tahu mak abah, diorang yang cari kan.
Baru sebentar tadi saya agak terkilan dengan suami, saya cuma tunjuk pada nye 1 air yang sedap tapi saya tak teringin sikit pun. saya cuma nak dia tengok. Dia marah2 saya katanye saya nak bende mengarut2. Bende yang susah dapat. Pastu dia buat tak tahu. Ya Allah sedih rasa hati… meleleh air mata senyap2.
Macam mana nak suruh die tunaikan solat 5 waktu.

Dah bermacam buat. Nasihat, ajak solat skali tetap tak endah. Kesiankan anak. Anak pandai solat dr umur 1 tahun sebab lama tinggal dengan mak abah saya. Perangai die sangat berbeza… bila dekat kampung saya die akan solat, solat jumaat. Bila ada dekat kampung die, die tak pernah buat pun. Kalau dekat rumah sendiri lagi la.. kalau balik keje pukul 5 dengan tak mandi, tak salin baju baring depan tv sambil main game.

Pernah sampai tertido dengan baju2 keje tu dekat depan tv. Sungguh saya teringin sangat2 nak sdmbahyang berimamkan die. Sdlalu sangat berangan balik rehat hari jumaat, iron baju die untuk die pegi sembahyang (macam benda yang sama buat pada abah masa kecik2). Dia juga suka berak dalam seluar maaf agak kotor tapi tula realitinye. Dulu mula2 kawen tak ade dan tak penah pun macam ni. Bila ditanya katanye malas.

Cuba bayangkan kite tengah makan tapi dia pula die tengah men0nggeng sambil meneran bila dah puas baru masuk bilik air lebih teruk dari anak dah tengok. Bantulah saya mungkin ada pandangan positif yang boleh bagi kata2 semangat. Saya dah tak tahu nak buat macam mana lagi. Ajak berbincang pun tak menjadi last2 saya jugak yang kene sebab suami sangat panas baran. Saya cuma fikir anak2 je. Saya berratan demi anak. Saya dah buntu sangat. Tolonglah saya. Terima kasih krt dan smua. :- KRT